Charter Diversiteit

Wil je graag serieus met je D&I-beleid aan de slag, maar wil het maar niet vlotten? Sluit je aan bij het Charter Diversiteit, het charter van Diversiteit in Bedrijf. Eh, het wát? We leggen je hieronder in jip-en-janneketaal uit wat het Charter Diversiteit is, maar geloof ons dat het een fijne stok achter de deur is. Maar ook als je al lekker op dreef bent met je diversiteits- en inclusiviteitsbeleid is het de moeite waard om je aan te sluiten. Waarom precies? Lees lekker verder, dan ontdek je vanzelf de voordelen en wat je van het traject kunt verwachten.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is het Charter Diversiteit?

Het Charter Diversiteit is een initiatief van Diversiteit in Bedrijf, een project van de Sociaal-Economische Raad (SER). Hiermee kun je als organisatie op een gerichte manier écht werk maken van meer diversiteit en inclusie op de werkvloer. Wat een charter precies is? Dat is simpel gezegd een document waarin je het doel van je team of organisatie beschrijft en neerzet wie welke taken oppakt. In het geval van het SER-Charter Diversiteit beschrijf je een concrete uitdaging op het gebied van D&I voor jouw organisatie. Door het document vervolgens te ondertekenen ga je een commitment aan.

Het leuke is dat het Charter Diversiteit zich op verschillende dimensies van diversiteit richt. Van gender en leeftijd tot LHBTI+ en van arbeidsvermogen tot etnisch-culturele diversiteit. Je bepaalt helemaal zelf waar de focus ligt.

Interessant? Dan kun je je als organisatie kosteloos aansluiten bij het Charter Diversiteit. Voorwaarde is wel dat je minstens 20 werknemers in dienst hebt. Dit vanwege de beperkte impact die kleinere organisaties kunnen maken en de beperkte capaciteit van het secretariaat van SER Diversiteit in Bedrijf. Wist je dat al meer dan 450 Nederlandse en nog eens ruim 12.000 Europese organisaties je voorgingen? Inclusief wijzelf (YoungCapital) natuurlijk.

Waarom zou je je aansluiten bij het Charter Diversiteit?

Misschien ben je al lekker aan de slag met een diversiteitsbeleid en/of inclusiviteitsbeleid en vraag je je af of het Charter Diversiteit meerwaarde heeft. Dat heeft het zeker. Kijk maar:

  • Door te ondertekenen laat je zien dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt.
  • Bij vragen of voor advies over de aanpak van je diversiteits- en inclusiebeleid kun je altijd contact opnemen met de helpdesk. Die helpt je graag.
  • Je krijgt toegang tot veel praktische kennis. Denk aan bijeenkomsten, webinars en kennisdocumenten vol wetenschappelijke en praktische kennis.
  • Je maakt deel uit van een groot, relevant netwerk van bedrijven en maatschappelijke organisaties die net als jij diversiteit en inclusie ook heel belangrijk vinden.

Wil het nog niet zo vlotten met je eigen diversiteits- en inclusiviteitsbeleid? Dan is het SER-Charter Diversiteit ook nog eens een mooie hulpbron en stok achter de deur om nu wél stappen te zetten op dit gebied.

Tijdens het hele traject word je geprikkeld om na te denken over de ambities van de organisatie op het gebied van D&I en daar actief mee aan de slag te gaan. Het Charter Diversiteit is dus een mooie stimulans als het zelfstandig opzetten van een nog niet zo lekker gaat. Maar ook als je beleid wél als een huis staat, is het de moeite waard.

Wat kun je verwachten als je je aansluit?

Goede vraag. Is het een kwestie van het charter invullen, ondertekenen en succes ermee? Zeker niet. Het traject om je aan te sluiten bij het SER-Charter Diversiteit bestaat uit vijf stappen. Je wordt hierin begeleid en geeft jaarlijks een update van de voortgang. Zo ziet dat proces eruit:

1. Oriënterend gesprek

Tijdens dit gesprek heb je het met een beleidsmedewerker van SER Diversiteit in Bedrijf over diversiteit en inclusie binnen jouw bedrijf. Onder andere de diversiteit van het personeelsbestand, communicatie op het gebied van D&I en ambities komen voorbij. Ook kun je vragen stellen.

2. Charter invullen

Je meldt je aan door een standaardformat voor het Charter Diversiteit in te vullen. Op dit formulier schrijf je de ambitie van je organisatie op het gebied van D&I. Je koppelt deze aan één of meerdere diversiteitsdimensies en geeft ook een toelichting. Je kiest als organisatie zelf wie het Charter ondertekent. Meestal is dat iemand vanuit de top van de organisatie, zoals de CEO of bestuursvoorzitter. Staat de krabbel erop? Versturen maar. Na eventuele feedback en een akkoord van beide kanten wordt het officiële document opgemaakt.

3. Charterbijeenkomst

Dat officiële document moet je ook tekenen, en wel op een officiële charterbijeenkomst. Hier zijn vaak in totaal zo’n tien nieuwe ondertekenaars aanwezig, dus je komt meteen in contact met andere bedrijven uit het netwerk. De vertegenwoordiger van je bedrijf licht op dit evenement jullie D&I-ambitie toe en natuurlijk is er ook een fotomoment. Dat kun je na afloop mooi gebruiken in je interne en externe communicatie om bekend te maken dat jullie je hebben aangesloten bij het Charter Diversiteit.

4. Plan van aanpak

Binnen een half jaar na ondertekening dien je een plan van aanpak in. Ook daar heeft de SER een handig format voor dat je makkelijk kunt invullen. Vind je het toch lastig? Dan helpt een van de beleidsmedewerkers je graag. Het doel van dit plan van aanpak: duidelijk maken hoe je stap voor stap je ambities op het gebied van D&I waar gaat maken. Zo maak je het jezelf zo makkelijk mogelijk om écht over te gaan tot actie.

5. Jaarlijkse rapportage

Vervolgens vul je elk jaar een rapportage in over de voortgang en wat wel en niet werkt. De resultaten worden (geanonimiseerd) gedeeld met alle ondertekenaars van het Charter Diversiteit. Zo komen jullie samen stap voor stap verder in het neerzetten van een succesvol diversiteits- en inclusiebeleid.

Young Magazine

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is het Charter Diversiteit?

  • Dat is het charter van Diversiteit in Bedrijf, een project van de SER. Hierin beschrijf je de ambities op het gebied van D&I van jouw organisatie. Tijdens het traject dat volgt kun je deze stap voor stap waarmaken.

  • Op welke vorm van diversiteit richt het Charter Diversiteit zich?

  • Je bepaalt als organisatie zelf waar de focus ligt. Het SER-Charter Diversiteit richt zich op allerlei dimensies van diversiteit, zoals gender, leeftijd, LHBTI+, etnisch-culturele diversiteit en arbeidsvermogen.

  • Kan ik me aansluiten bij het SER-Charter Diversiteit?

  • Dat kan zeker en kost niets. De voorwaarden zijn dat je minstens 20 medewerkers in dienst hebt én je actief aan de slag wilt met je D&I-beleid.