Studiekostenbeding in 2025

Als je investeert in je medewerkers, is het zonde als zij snel weer de benen nemen en hun kennis met zich meenemen. Daarom bestaat het studiekostenbeding. Een regeling die te maken heeft met de studiekosten die jij voor een medewerker betaalt. Hoe dit precies zit, lees je verderop in dit artikel. Ook geven we je info over de studiekostenbeding voorwaarden en vind je hier een studiekostenbeding voorbeeld. Zo weet je zeker dat je alles strak geregeld hebt.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een studiekostenbeding?

Een studiekostenbeding, ook wel een studieovereenkomst, is een terugbetalingsregeling rondom studiekosten die jij voor jouw medewerker hebt vergoed. Hoe dat zit? Stel, je laat jouw werknemer een opleiding tot bedrijfsarts volgen en betaalt hiervoor alle kosten. Denk aan lesgeld, examenkosten, reiskosten en kosten van boeken. Vervolgens vertrekt de medewerker een jaar nadat de opleiding is afgerond, en gaat bij een ander bedrijf werken als bedrijfsarts. Niet heel fijn, natuurlijk. In zo’n geval verzekert een studieovereenkomst je ervan dat de medewerker toch zelf de kosten van de opleiding moet betalen.

Soms staat een studiekostenbeding in een arbeidsovereenkomst. Maar het is ook mogelijk om een apart document op te stellen zodra een werknemer gebruik maakt van een studiekostenregeling. Dit nieuwe document wordt dan gezien als aanvulling op de arbeidsovereenkomst.

Studiekostenbeding voorwaarden

Je kunt als werkgever niet zomaar een studieovereenkomst opstellen voor elke vorm van studiekosten. Daarom zitten er aan een studiekostenbeding voorwaarden verbonden. Komen ze:

  • De studie mag geen verplichte opleiding zijn. Die moet je als werkgever namelijk altijd zelf vergoeden. Met een verplichte opleiding bedoelen we een opleiding die noodzakelijk is voor de functie. Denk aan bijscholing die een verpleegkundige volgt om up-to-date te blijven in de medische wereld. Het studiekostenbeding voor zo’n verplichte opleiding is in 2022 afgeschaft.
  • De vervaltijd van het studiekostenbeding moet redelijk zijn. Het moet dus in balans zijn met de inhoud van de studie. Hoe zwaarder (en duurder) de studie, hoe langer de vervaltijd dus in principe mag zijn. De meeste studieovereenkomsten gelden voor twee tot vijf jaar. Dit betekent dat een medewerker de studiekosten moet terugbetalen als ie binnen die twee tot vijf jaar vertrekt.
  • De medewerker moet uit zichzelf vertrekken. Het studiekostenbeding is dus niet geldig als jij de werknemer ontslaat zonder dringende redenen of besluit het tijdelijke contract niet te verlengen.
  • Er moet een bedrag in staan. Dit bedrag bestaat uit de studiekosten die jij als werkgever betaald hebt voor de opleiding van de medewerker. Hierin moet je aangeven welke kosten dit zijn, dus bijvoorbeeld lesgeld, examenkosten, kosten voor boeken en eventuele reiskosten.
  • Het verschuldigde bedrag moet kleiner worden hoe langer de medewerker bij je werkt. Stel, het studiekostenbeding geldt voor vijf jaar. Je werknemer betaalt dan meer als ie binnen een jaar vertrekt (bijvoorbeeld 75% van de kosten) dan wanneer ie na drie jaar vertrekt (bijvoorbeeld 25% van de kosten). Dit noem je een glijdende schaal.

Studieovereenkomst voorbeeld

Studieovereenkomst Voorbeeld

YoungCapital is een recruitment expert, geen juridische expert.

Dus eh, geen risico lopen op juridisch vlak? Snappen we. Schakel bij twijfel een jurist in.

Key takeaways

  • Een studiekostenbeding of studieovereenkomst is een afspraak tussen jou als werkgever en een werknemer van wie jij de studiekosten hebt vergoed.
  • In het beding spreek je af dat de medewerker de kosten voor de gevolgde opleiding zelf moet dekken als die binnen een bepaalde tijd na het afronden van de opleiding van de organisatie vertrekt.
  • Een studieovereenkomst moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet het om een niet-verplichte opleiding gaan en moet de vervaltijd redelijk zijn.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een studiekostenbeding?

  • Een studiekostenbeding is een afspraak in de arbeidsovereenkomst of een aanvullend document. Hier staat in dat de medewerker studiekosten die jij als werkgever hebt vergoed moet terugbetalen als die stopt met werken bij jouw bedrijf.

  • Welke kosten vallen onder studiekostenbeding?

  • Studiekosten voor opleidingen die verplicht zijn voor de functie, mag je niet opnemen in het studiekostenbeding. Over het terugbetalen van de kosten voor niet-verplichte opleidingen maak je zelf afspraken met de medewerker.

  • Is het studiekostenbeding geldig?

  • Sinds augustus 2022 mag je kosten voor verplichte opleidingen niet meer in het studiekostenbeding opnemen. Dit betekent dat alle studiekostenbedingen die over verplichten opleidingen gaan, niet meer geldig zijn.

  • Hoe lang mag een studiekostenbeding duren?

  • Dat is afhankelijk van het soort opleiding. De vervaltermijn moet namelijk redelijk zijn voor de situatie. Meestal vervalt een studiekostenbeding na twee tot vijf jaar.