Vrolijke kleuren, gekke outfits en heel veel carnavalsmuziek: tijdens carnaval kun je er niet omheen. Maar voor je in je vogelpak op werk verschijnt, wil je vast het een en ander weten over dit gezellige feest. Want wie heeft carnaval eigenlijk bedacht? En heb je tijdens carnaval recht op vakantie? Op YoungCapital check je alle info over carnaval, van de betekenis tot de datum.
Op deze pagina

Carnaval betekenis
Wat is carnaval en hoe is carnaval ontstaan? Carnaval is hét feest waarin alles even mag en kan. Oorspronkelijk is carnaval een katholiek feest, waarbij mensen nog één keer goed los gingen voordat de vastentijd begon. Carnaval begon ooit in Duitsland, maar tegenwoordig wordt het feest over de hele wereld gevierd. Ook het zuiden van Nederland staat bekend om de grote carnavalsviering. Steden en dorpen krijgen een andere naam, prins carnaval zwaait met een scepter en de polonaise lopen is een must.
Wanneer is carnaval in 2025 en 2026?
Op welke data carnaval in Nederland gevierd wordt, verschilt per jaar. Wat wel elk jaar hetzelfde is, is de opening van het carnavalsseizoen. Dat is op 11 november, de elfde van de elfde. Op deze dag wordt de nieuwe prins carnaval bekendgemaakt. Dit is een gekozen ceremoniemeester die in de carnavalsperiode symbolisch de macht overneemt van de burgemeester van de stad of het dorp.
Het carnavalsseizoen begint dus al in november, maar wordt pas echt gevierd in februari of maart. Carnaval draaide vroeger namelijk om de vastentijd van de katholieken. Die tijd begon 40 dagen voor Eerste Paasdag (zondagen tellen niet mee). In totaal duurt carnaval drie dagen, van zondag tot dinsdag. Op welke datum carnaval valt in 2025 en 2026, check je in ons overzicht.
Jaar | Carnaval datum |
---|---|
Carnaval 2025 | Zondag 2 maart tot en met dinsdag 4 maart |
Carnaval 2026 | Zondag 15 februari tot en met dinsdag 17 februari |
Carnaval 2027 | Zondag 7 februari tot en met dinsdag 9 februari |
Carnaval 2028 | Zondag 27 februari tot en met dinsdag 29 februari |
Carnaval 2029 | Zondag 11 februari tot en met dinsdag 13 februari |
Carnaval 2030 | Zondag 3 maart tot en met dinsdag 5 maart |
Carnaval 2031 | Zondag 23 februari tot en met dinsdag 25 februari |
Vrij tijdens carnaval
Als jij een echte liefhebber van carnaval bent, moet je er natuurlijk niet aan denken om die dagen te moeten werken. Helaas heb je met carnaval niet automatisch recht op vrije dagen, dus zorg ervoor dat je op tijd vrij vraagt. Soms heb je wel geluk, want in de regio’s waar veel carnaval gevierd wordt, zoals in Limburg en Noord-Brabant, zijn er bedrijven die hun medewerkers standaard op carnaval vrij geven.
Carnaval vieren op werk
Moet je tijdens carnaval gewoon aan de bak? Wie weet staat jouw werkgever er dan voor open om carnaval op het werk te vieren. Dit zijn 5 manieren waarop je dat kunt doen:
- Carnavalsoutfits. Spreek af dat iedereen in een carnavalsoutfit naar kantoor komt. Hoe gekker, hoe beter.
- Carnavalsmuziek. Zet een afspeellijst aan met de leukste carnavalskrakers. Zo loop je straks in een polonaise naar de koffieautomaat.
- Carnavalslunch of -borrel. Organiseer een lunch of borrel met typische carnavalssnacks, zoals worstenbroodjes, nonnevotten en natuurlijk een lekker drankje.
- Versiering op kantoor. Tover de werkplek om met vlaggetjes, ballonnen en slingers in de kleuren van jouw carnavalsstad.
- Leuke carnavalsacties. Denk aan een prijsvraag voor de beste outfit, een quiz over carnaval of een mini-polonaise door het kantoor.
Key takeaways
- Carnaval is oorspronkelijk een feest waarbij de katholieken nog één keer goed los gingen voordat de vastentijd begon.
- Carnaval valt altijd 40 dagen voor Eerste Paasdag, van zondag tot en met dinsdag.
- In 2025 valt carnaval van zondag 2 maart tot en met dinsdag 4 maart.
- Je hebt niet automatisch recht op vrije dagen tijdens carnaval, maar sommige werkgevers geven hun medewerkers wel vrij.
- Carnaval kun je ook op werk vieren door je te verkleden, carnavalsmuziek aan te zetten, een lunch te organiseren of het kantoor te versieren.
Vacatures
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Veelgestelde vragen
-
Op welke dagen valt carnaval 2025?
-
Heb ik recht op vakantie tijdens carnaval?
-
Hoe vier ik carnaval op werk?
Carnaval valt altijd van zondag tot en met dinsdag. De datum van carnaval 2025 in Nederland is zondag 2 maart tot en met dinsdag 4 maart.
Nope, jouw werkgever is niet verplicht om je vrij te geven tijdens carnaval. Maar geen zorgen als je in een carnavalsregio woont. Veel werkgevers geven hun werknemers daar wel vrij.
First of all: vraag je werkgever of jij en je collega’s carnaval mogen vieren. Zo ja, pak dan uit met een carnavalslunch of -borrel en zet vrolijke carnavalskrakers op. En eh, vergeet natuurlijk ook niet om een leuke carnavalsoutfit uit de kast te trekken.