Je begrijpt best dat je werkgever af en toe een update van je wil als je ziek bent, maar hebt geen idee wat de regels zijn op dit gebied. Mag je werkgever je bellen als je ziek bent? Hoe vaak dan? En mag ie thuis bij je langskomen? Wij weten hoe het zit. Lees mee, dan ontdek je wat je kunt verwachten van het contact met je werkgever tijdens ziekte.
Mag je baas je bellen als je ziek bent?
Het korte antwoord: ja. Maar hoe vaak, wanneer en waarom, hangt af van de situatie. Hier zijn geen vaste regels of wetten voor, maar het kan wel in het verzuimprotocol staan wanneer en hoe vaak je werkgever je mag bellen. Je zit er vast niet op te wachten dat je baas je na je ziekmelding regelmatig belt met werkgerelateerde vragen. Dat mag ook niet, want da’s slecht voor je herstel. Heb jij bijvoorbeeld als enige het wachtwoord van een belangrijk account of de contactgegevens van een nieuwe klant? Daarvoor mag je werkgever je best een keer bellen als je ziek bent.
Daarnaast is je werkgever waarschijnlijk benieuwd hoe het met je gaat en wanneer je verwacht weer aan de slag te kunnen. Het is heel normaal dat je daar een of meerdere keren contact met je werkgever over hebt tijdens je ziekte, afhankelijk van hoelang je uit de running bent. Als zieke werknemer moet je meewerken aan je herstel en wordt er van je verwacht dat je beschikbaar bent voor een update op z’n tijd. Hierover kunnen regels staan in het verzuimprotocol. Het is wel belangrijk dat je werkgever altijd je privacy respecteert. Daarom is het bijvoorbeeld niet de bedoeling dat ie je na werktijd belt.
Wat betreft bellen en beschikbaarheid geldt ook dat je werkgever redelijke verwachtingen moet hebben. Als je bijvoorbeeld bent opgenomen in het ziekenhuis is het niet zo cool als je baas alweer aan de lijn hangt wanneer je net een beetje bent bijgekomen van de narcose. Lekker laten bellen, je werkgever moet maar begrijpen dat je nu echt even niet kunt opnemen.
Hoe vaak heb je contact met je werkgever tijdens ziekte?
Af en toe een update, regelmatig contact, redelijke verwachtingen… Dat werkt vast top als jij en je werkgever op één lijn zitten, maar dit soort vage afspraken kunnen ook voor flink wat verwarring en irritaties zorgen. Stel je werkgever belt elke dag bij ziekte, is dat normaal en mag dat eigenlijk wel? Hoewel er geen vaste regels en wetten bestaan over hoe vaak je contact hebt met je werkgever tijdens ziekte, kun je je vasthouden aan deze richtlijnen:
- Bij kortdurende ziekte is het meestal voldoende om af en toe contact te hebben. Dat is genoeg om je baas op de hoogte te houden en te vertellen wanneer je waarschijnlijk weer kunt werken. Dit kan telefonisch, maar bijvoorbeeld ook via WhatsApp als je werkgever dat oké vindt. Maak hier samen afspraken over. Spreek bijvoorbeeld af dat je om de dag een berichtje stuurt en aan het eind van de week belt als je nog niet beter bent.
- Bij langdurige ziekte neemt de hoeveelheid contact vaak toe wanneer je met je re-integratie aan de slag gaat. Je hebt dan trouwens niet alleen contact met je werkgever, maar ook met de arbodienst of bedrijfsarts.
Vind jij dat je werkgever te vaak contact wil tijdens je ziekte? Laat dit ’m weten. Geef bijvoorbeeld aan dat het niet goed is voor je herstel als je dagelijks om 7 uur ’s ochtends aan de telefoon moet hangen. Komen jullie er samen niet uit en wordt het echt vervelend? Vraag dan advies aan de vakbond (als je lid bent), het Juridisch Loket of het UWV.
Mag je werkgever langskomen bij ziekte?
Je baas heeft best wat mogelijkheden om te controleren of je echt ziek bent, maar een onaangekondigd huisbezoek van je werkgever is niet de bedoeling. Je hoeft dus niet bang te zijn dat ie surprise, surprise opeens op de stoep staat. Dat heeft te maken met je privacy. Je werkgever kan wel een bedrijfsarts inschakelen die onderzoekt of je ziek bent en of je in staat bent om te werken. Je baas mag ook van je verwachten dat je op consult gaat bij de bedrijfsarts of arbodienst als die dat van je vraagt. Je bent namelijk verplicht om mee te werken aan je herstel. Ook fijn voor jezelf, want dan kun je je hopelijk zo snel mogelijk weer beter melden.
Key takeaways
- Je werkgever mag je bellen als je ziek bent. Check in het verzuimprotocol of je werkgever hier specifieke regels voor heeft.
- Het is niet de bedoeling dat je baas je continu belt met werkgerelateerde vragen. Dat is niet goed voor je herstel.
- In het protocol kan staan dat je op bepaalde tijden bereikbaar moet zijn, bijvoorbeeld voor de bedrijfsarts. Je bent verplicht om mee te werken aan je herstel.
- Het is normaal om af en toe contact te hebben over hoe het met je gaat. Als je langdurig ziek bent, heb je intensiever contact tijdens de re-integratie.
- Je werkgever moet wel je privacy respecteren en redelijke verwachtingen hebben over het contact. Tijdens ziekte ben je niet altijd in staat om te bellen.
- Je baas mag je niet onaangekondigd thuis bezoeken. De arbodienst of bedrijfsarts kan wel bij je langskomen, maar alleen als je daarvan op de hoogte bent.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Ik ben ziek en mijn werkgever blijft bellen. Wat nu?
-
Ik heb geen contact met mijn werkgever tijdens ziekte. Is dit normaal?
-
Mag mijn werkgever langskomen bij ziekte?
-
Kan een werkgever je verplichten om op gesprek te komen als je ziek bent?
Vind jij dat je baas je te veel belt tijdens je ziekte? Geef dat eerst zelf bij ’m aan en zeg dat het je herstel belemmert. Verbetert de situatie niet? Vraag dan om advies bij je vakbond, het Juridisch Loket of het UWV.
Er zijn geen vaste regels over contact met je werkgever tijdens ziekte. De meeste werkgevers vragen zo nu en dan om een update, maar dit is niet verplicht. Je kunt je gewoon beter melden wanneer je weer bent hersteld.
Het is niet de bedoeling dat je baas onaangekondigd bij je op de stoep staat. De arbodienst kan wel komen controleren of je thuis bent, maar alleen als dit in het verzuimprotocol of een ander reglement staat.
In principe heb je recht op ziekteverlof als je ziek bent, en ben je dus niet verplicht om op gesprek te komen. Wel ben je verplicht om mee te werken aan je herstel. Je werkgever kan dus van je vragen om bijvoorbeeld op consult te gaan bij de bedrijfsarts of arbodienst.