Help, ik ben ziek maar moet toch werken… Als je ziek bent is werken wel het laatste waar je op zit te wachten. Maar met een beetje pech doet je werkgever moeilijk bij je ziekmelding of weigert ie je ziekmelding zelfs. En dan? Mag je werkgever wel bepalen of je ziek bent en of je moet komen werken? En wat is de rol van de bedrijfsarts hierin? Check hier wat jouw rechten zijn en wat je moet doen als je werkgever jouw ziek zijn niet accepteert.
Wie bepaalt of je ziek bent?
Dat bepaal je in eerste instantie zelf. Als jij zegt dat je je niet goed genoeg voelt om te werken, hoef je niet te komen (je moet je wel even netjes ziek melden, natuurlijk). Ook niet als je baas dat wel van je vraagt. Je werkgever mag nooit zelf bepalen of je echt ziek bent en of je in staat bent om te werken. Je baas is namelijk geen arts. Je werkgever kan wel een bedrijfsarts inschakelen. Dat is een arts die na de basisopleiding nog een specialisatieopleiding heeft gevolgd. De bedrijfsarts kijkt of je ziek bent en of je daardoor je werk wel of niet kunt uitvoeren. Het oordeel van deze arts is altijd doorslaggevend.
Mijn werkgever weigert mijn ziekmelding, wat nu?
Dwingt je werkgever je om toch te komen werken bij ziekte? Zolang je nog geen contact hebt gehad met de bedrijfsarts, ben je niet verplicht om naar je werk te gaan. Ondertussen moet je werkgever gewoon je salaris doorbetalen. Hoeveel precies hangt af van de afspraken in je contract of cao, maar je hebt altijd recht op minimaal 70% van je loon. Heeft je werkgever nog geen bedrijfsarts ingeschakeld? Laat je baas dan schriftelijk weten dat je een bedrijfsarts wil spreken, want die kan uitsluitsel geven. Alleen als die uiteindelijk oordeelt dat je (deels) kunt werken, mag je werkgever je verplichten om weer aan de slag te gaan.
En als ik het niet eens ben met de bedrijfsarts?
Ben je het niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts? Het kan natuurlijk gebeuren dat die de situatie verkeerd inschat. Gelukkig is de mening van deze arts niet altijd allesbepalend. Laat je werkgever in zo’n geval een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts. Je baas betaalt daar ook de kosten voor. Je kunt ook een deskundigenoordeel vragen bij het UWV. Een verzekeringsarts beoordeelt dan of je arbeidsongeschikt bent. De kosten hiervan zijn wel voor eigen rekening.
Key takeaways
- Je bepaalt zelf of je te ziek bent om te werken. Je werkgever mag hier niet zelf over oordelen en kan je ziekmelding dus niet weigeren.
- Je werkgever kan een bedrijfsarts inschakelen. Die beoordeelt of je ziek bent en of je niet kunt werken. Als deze arts zegt dat je niet ziek bent, moet je dus weer werken.
- Je kunt je baas ook zelf vragen of ie een bedrijfsarts wil aanschakelen als ie dat nog niet heeft gedaan. Zo creëer je duidelijkheid over de situatie.
- Als je het niet eens bent met het oordeel van de bedrijfsarts, kun je om een second opinion vragen. Of vraag een deskundigenoordeel bij het UWV.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Kan je baas je verplichten om te werken als je ziek bent?
-
Mijn werkgever zet mij als werknemer onder druk tijdens ziekte. Wat moet ik doen?
-
Wat als de bedrijfsarts zegt dat je niet ziek bent?
Nee, je baas kan je niet zelf verplichten om te komen werken als jij je daar te ziek voor voelt. Dit kan alleen als een bedrijfsarts oordeelt dat je wel in staat bent om je werk te doen.
Weet dat je het recht hebt om uit te zieken, ook als je werkgever je onder druk zet om snel weer aan het werk te gaan. Gelooft je werkgever niet dat je ziek bent? Vraag ’m dan om een bedrijfsarts in te schakelen voor een deskundig oordeel.
Dan kan je werkgever je verplichten om weer te gaan werken. Ben je het niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts? Vraag dan om een second opinion of een deskundigenoordeel bij het UWV.