Werken in het buitenland: voor de thuisblijvers

Het buitenlandavontuur van jouw (klein)kind

Het is zover: iemand waar jij veel van houdt, spreidt de vleugels en gaat op buitenlandavontuur. En nu? Natuurlijk wil je goed voorbereid zijn, zodat je ze met een gerust hart op het vliegtuig (of de trein) kunt zetten. Maar er komt zó veel kijken bij zo’n tijdelijk verblijf in het buitenland, dat de kans groot is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Snappen we. Daarom helpt YoungCapital je een handje. Op deze pagina hebben we alle belangrijke info op een rijtje gezet.

Via YoungCapital werken in het buitenland

Vind je het maar spannend dat jouw (klein)kind een carrière aangaat in het buitenland? We begrijpen best dat je je zorgen maakt. Daarom is werken via YoungCapital een slimme keuze. Wij werken namelijk alleen samen met bedrijven die we driedubbel checken en volledig vertrouwen. Ons multilingual team heeft veel kennis over de arbeidsmarkten in alle landen waar wij vacatures aanbieden en gaan persoonlijk langs bij potentiële klanten om een samenwerking te overwegen. Ook hebben zij zelf werkervaring in het buitenland. Dat betekent dus een Nederlandse contactpersoon die ook nog eens ervaringsdeskundige is. Zo komt je (klein)kind altijd op een goede plek terecht.

Wil je meer lezen over de werkwijze van ons Multilingual team?

Lees het op deze pagina over de werkwijze.

thuisblijvers

De voorbereiding

Iemand die dicht bij jou staat heeft gesolliciteerd en is aangenomen bij een van onze partners in het buitenland. Gefeliciteerd! De volgende stap? Een goede voorbereiding is het halve werk. Op onze website vind je pagina’s met info over alle landen waarin wij vacatures aanbieden. Daar lees je precies wat jullie moeten weten vóór vertrek. Wat daar precies in staat? Zie hieronder de belangrijkste punten op een rijtje ter overzicht:

  • Ga na of er een visum of werkvergunning nodig is voor het land van bestemming. Bij de meeste niet-EU-landen is dit het geval.
  • Is het verblijf langer dan drie maanden? Dan is de Nederlandse zorgverzekering niet meer geldig. Check dus of er een nieuwe moet worden afgesloten in het land van bestemming of dat dit via de werkgever gaat.
  • Het kan handig zijn om een (doorlopende) reisverzekering af te sluiten. Heb je die al? Meestal zijn je kinderen dan ook verzekerd (thuiswonend of uitwonend en studerend). Ga na of de verzekering dekkend is in het land van bestemming en voor de volledige duur van de reis. Geef een kopie van de polis mee.
  • Bekijk of het handig is om van te voren een appartement te regelen, of de werkgever dit regelt, of boek een Airbnb of hotel voor de eerste paar weken.
  • Regel vlieg- of treintickets. Tip: zorg ervoor dat je (klein)kind tijdens het daglicht in het land van bestemming aankomt. Wel zo handig om de weg goed te kunnen vinden.

In contact blijven

Het belangrijkste als jouw zoon of dochter op buitenlandavontuur gaat is natuurlijk dat je goed contact kunt houden. Ga daarom van tevoren na wat het tijdsverschil is tussen Nederland en het land van bestemming en wat de handigste (en goedkoopste) manier is om met elkaar in contact te blijven. Tip: in de landengids van deWereldklok.nl kun je heel makkelijk het tijdsverschil zien.

Het is fijn om het er voor vertrek vast over te hebben wat jullie allebei fijn vinden qua contact. Willen jullie wekelijks facetimen of videocallen? Of is één keer in de twee weken bellen genoeg? Goed overleg is belangrijk om irritaties en miscommunicaties te voorkomen.

Belangrijke contactinformatie

Het is ook handig om de contactgegevens van een aantal belangrijke partijen bij de hand te hebben. Denk hierbij aan het telefoonnummer van de YoungCapital contactpersoon, de ambassade en de werkgever. Zoek deze uit voor vertrek en schrijf ze ergens op.

thuisblijvers

Neem contact op

Meer weten, of wil je graag iemand spreken? Bekijk onze vacatures in het buitenland en neem contact op met een van onze recruiters.

Noodsituaties

Je wilt er natuurlijk niet aan denken, maar toch is het slim om altijd voorbereid te zijn in het geval van nood. Zowel in het land van bestemming als wanneer je (klein)kind naar huis moet komen vanwege een noodsituatie in Nederland.

Noodsituatie in het land van bestemming

Om je (klein)kind voor te bereiden op een noodsituatie, kun je aan de volgende dingen denken:

  • Kijk samen na wat het noodnummer van het land is en houd deze altijd bij de hand.
  • Controleer of er sprake is van landelijke alerts, hoe deze werken en of er in deze situaties Engelstalige info wordt gegeven.
  • Check eventueel de locaties van (Engelstalige) artsen in de buurt van de verblijfsplek.
  • Houd altijd contact met de Nederlandse zorgverzekering (als deze nog geldig is) in het geval van ziekte of een ongeluk.
  • Meer weten over wat je kunt doen bij noodsituaties? Op Nederland wereldwijdlees je precies wat je kunt doen en met wie je contact moet opnemen.

    Noodsituatie in Nederland

    Doet zich een noodsituatie in Nederland voor en wil jouw (klein)kind zo snel mogelijk naar huis komen? In deze gevallen dekt een doorlopende reisverzekering vaak de kosten, daarom is het geen slecht idee om hier van tevoren naar te kijken.

thuisblijvers

Op bezoek gaan

Het leukste van een (klein)kind, broer, zus, vriend of vriendin in het buitenland is natuurlijk dat je hem of haar kunt bezoeken. Da’s nog eens een leuke vakantie! Lijkt dat je wel wat? Stem dan je plannen met hem of haar af, zodat je op bezoek komt wanneer hij of zij vrij is en jullie samen op pad kunnen. Zo zie je precies waar je (klein)kind terecht is gekomen én heb je een gratis gids voor op jouw vakantie. Win-win!

Meer weten?