Behoefte aan de ultieme cheat code om die ene topkandidaat makkelijk te vinden? Wij hebben een slimme tactiek voor je: Boolean search op LinkedIn. Daarmee verhoog je op een makkelijke manier je hitratio op dit professionele netwerkplatform. Wil je meer uitleg over deze super-zoekfunctie? Scrol dan nog even verder, want YoungCapital gaat er dieper op in. Van een overzicht met Boolean search operators voor LinkedIn tot zes handige tips, het staat allemaal voor je klaar.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is Boolean search voor LinkedIn?
Boolean search is een soort super-zoekfunctie waarmee je op LinkedIn je zoekopdrachten kunt verfijnen. Deze zoektechniek maakt het een fluitje van een cent om de perfecte kandidaat in de overvloed aan talent te vinden. Met speciale operatoren zoals 'AND', 'OR', en 'NOT' wordt zelfs bijna elke online zoekmachine je beste vriend. Dit bedacht de slimme kop George Boole al in 1847. Dus, zodra je Boolean search op LinkedIn gebruikt voor recruitment, source je in no time allerlei topkandidaten.
Waarom Boolean search op LinkedIn gebruiken?
Boolean search op LinkedIn is hét geheime wapen voor recruiters. Waarom? Er zijn verschillende overtuigende redenen om dit geheime wapen in je recruitment gereedschapskist te hebben. Om te beginnen bespaart deze methode je kostbare tijd. In plaats van eindeloos door profielen scrollen en worstelen met ongewenste zoekresultaten, kun je met Boolean search op LinkedIn gericht en nauwkeurig zoeken. Hierdoor ga je efficiënter te werk en kun je je concentreren op de kandidaten die echt aan je criteria voldoen.
Een andere reden om Boolean search op LinkedIn te gebruiken, is omdat je met deze tool complexere zoekopdrachten kunt uitvoeren. Zo ontdek je hidden gems, oftewel potentiële kandidaten die je anders misschien over het hoofd zou zien bij standaard zoekopdrachten. Tot slot bespaar je natuurlijk ook kosten, omdat je sneller dan met traditionele wervingscampagnes de juiste kandidaten vindt. Het geld dat je overhoudt met Boolean search op LinkedIn, kun je dan bijvoorbeeld weer in video recruitment of in een beter uitgewerkte corporate story steken.
Boolean search operators
Als je drie dingen onthoudt, ken je de basis van Boolean search op LinkedIn. Welke drie dingen we bedoelen? De operators 'AND', 'OR', en 'NOT'. Met deze zoekwoorden kun je je zoekopdracht beperken, uitbreiden of definiëren. Wat dit betekent?
- ‘AND’ maakt je zoekopdracht kleiner.
- 'OR' maakt je zoekopdracht groter.
- ‘NOT’ sluit een zoekwoord uit.
Daarnaast gebruik je ook aanhalingstekens en haakjes bij Boolean search op LinkedIn. Wat die precies betekenen voor je Boolean search string? Check het in de tabel hieronder.
Overzicht Boolean search operators
Korte Boolean search string voorbeeld
Ben je toe aan een voorbeeld van een Boolean search string? Altijd handig, want dan kun je een beetje afkijken, en checken of jij je eigen Boolean search string een beetje goed in elkaar hebt geflanst.
- Om kandidaten te vinden met specifieke functietitels en vaardigheden:
"(software engineer OR programmer) AND (Java OR Python)" - Zoeken naar kandidaten met een specifieke functie in een bepaalde locatie:
"developer AND (Amsterdam OR "Den Haag")" - Zoeken op basis van functietitel en ervaringsniveau:
"(ingenieur OR ontwikkelaar) AND (5..10 jaar ervaring)" - Specifieke functietitels vinden in combinatie met opleidingsniveau
"("software ingenieur" OR "ontwikkelaar") AND (bachelor OR master)"
Tips voor het gebruiken van Boolean search op LinkedIn
Top, wat Boolean search op LinkedIn is weten we nu wel. Tijd om ermee aan de slag te gaan. Daarvoor geven we je nog wat laatste tips mee, waarmee je je sourcing game naar ene hoger level tilt.
Tip 1. Tik je zoekopdrachten in Word of Excel
Oeps, we kennen het allemaal, soms sluipt er een slordig foutje in je Boolean search op LinkedIn. Dat ene haakje of aanhalingsteken vergeet je zo, en voor je het weet, krijg je niet de juiste resultaten. Geen zorgen, gebruik Word of nog beter, Excel, om je zoekopdrachten te maken. Met de juiste formules gooit Excel die haakjes en komma's er automatisch in, zodat je geen enkele sloppy fout meer maakt.
Tip 2. Wees flexibel met afko’s en taalnonchalanten
Niet iedereen is een grammaticagoeroe, toch? Dus verwacht wat creatieve spelling en afkortingen tijdens je sourcing zoektocht. Misschien schrijft iemand 'projectmanager' als 'project manager', of nog exotischer, als 'proj. man.' Of gewoon 'PM'. Soms doen LinkedIn gebruikers dat expres om te ontsnappen aan die overijverige Boolean search recruiters. Dus, houd je ogen open voor deze variaties om ervoor te zorgen dat je de perfecte match niet mist.
Tip 3. Laat Boolean search generators het werk voor je doen
Als Boolean search op LinkedIn allemaal nog te ingewikkeld klinkt, kun je altijd terugvallen op Boolean search generators. Deze handige recruitment tools maken automatisch zoekopdrachten voor je. Je hoeft alleen wat basisgegevens in te vullen en voilà, daar is je perfecte zoekopdracht. Easy, dan hoef je alleen nog maar te knippen en plakken.
Tip 4. LinkedIn is niet de enige plek
Het is verleidelijk om je Boolean Search alleen op LinkedIn te richten, maar waarom zou je niet eens verder kijken dan dat? Boolean-zoekopdrachten werken ook goed in andere zoekmachines en platforms. Zoek bijvoorbeeld eens op Google. Wie weet vind je er wel een schatkamer aan kandidaten die je anders was misgelopen.
Tip 5. Synoniemen zijn je beste vrienden
Variatie is altijd fijn, en dat geldt ook voor je Boolean search opdrachten op LinkedIn. Denk niet alleen aan verschillende functietitels, maar gooi ook wat gerelateerde termen erin. Als je op zoek bent naar iemand met een wo-opleiding, probeer dan ook ‘universiteit’ en 'bachelor'. Hetzelfde geldt voor de vaardigheden: hoe meer synoniemen je kunt bedenken, hoe beter. Zo mis je die perfecte kandidaat niet die de opleidingen en skills net iets anders verwoord heeft dan je dacht.
Tip 6. Maak gebruik van X-Ray search
Naast de gebruikelijke operators van Boolean search, zijn er nog andere manieren om je zoekopdrachten in en buiten LinkedIn te verfijnen. Ga bijvoorbeeld voor Google X-Ray search. Probeer 'inurl:' om specifieke zoektermen in URL's te vinden en 'site:' om zoekresultaten te beperken tot een bepaalde website. Ook handig: 'intext:' om resultaten met je zoektermen in de pagina-inhoud te krijgen en 'filetype:' om alleen bepaalde documenten zoals cv's te vinden.
Veelgestelde vragen
-
Wat is de volgorde van prioriteit van Boolean search operators?
-
Voor ik Boolean search ga gebruiken, wil ik meer weten over LinkedIn Premium. Waar vind ik goede info?
-
Welke LinkedIn filters ondersteunen Boolean search?
-
Is er een voorbeeld van een Boolean search string?
Van meest belangrijk naar minst: 1. aanhalingstekens, 2. haakjes, 3. NOT, 4. AND, 5. OR.
Logisch. Daarom schreef YoungCapital ook een artikel over LinkedIn recruitment. Zo lees je eerst alle ins en outs over dit netwerkplatform, voor je aan de slag gaat met Boolean search op LinkedIn.
Dit zijn de filters op LinkedIn die Boolean search ondersteunen: voornaam, achternaam, (functie) titel, bedrijf en school.
Tuurlijk. Wat dacht je van: "(software engineer OR programmer) AND (Java OR Python)" of "developer AND (Amsterdam OR "Den Haag")".