Warmetruiendag 2025


Zet jij de kachel op je werkplek graag op standje crematie? Tijdens Warmetruiendag denk je er niet aan. Trek je lekkere wollen trui uit de kast en geniet van de frisse lucht om je heen, want tijdens deze dag houd je het energieverbruik van jouw werkplek laag. Hoe Warmetruiendag precies in elkaar steekt en wat je nog meer kunt doen om energie te besparen op het werk, lees je in dit artikel.

Wat is Warmetruiendag?

Klimaatverbond Nederland organiseert Warmetruiendag om mensen bewust te maken van hun energieverbruik en de impact ervan op het klimaat. Op deze dag moedigen we daarom aan om een warme trui aan te trekken in plaats van de verwarming op te schroeven. Warmetruiendag is jaarlijks op de tweede vrijdag van februari. Miljoenen mensen doen al mee, jij ook?

Waarom is Warmetruiendag belangrijk?

Zelfs jouw warme werkplek heeft een invloed op het klimaat, en daarom is Warmetruiendag zo belangrijk. Het verwarmen van een afdeling of zelfs een heel pand heeft namelijk meer effect dan je zou verwachten. Op een koude dag hebben mensen al snel de neiging om de verwarming hoger te zetten. In plaats daarvan trek je op Dikketruiendag een warme trui aan. Door die ene kleine handeling, waarbij je de thermostaat een graadje lager laat staan, bespaar je niet alleen energie, maar verminder je ook de hoeveelheid CO₂-uitstoot. Reden genoeg dus om op Warmetruiendag lekker onder de wol te kruipen, tenminste … in je trui.

Wanneer is het Warmetruiendag?

Warmetruiendag valt elk jaar op de tweede vrijdag van februari, maar wanneer is dat dan? Check het onderstaande overzicht en ontdek op welke dag jij je warme trui uit de kast trekt.

Warmetruiendag 2025 Vrijdag 14 februari 2025
Warmetruiendag 2026 Vrijdag 13 februari 2026
Warmetruiendag 2027 Vrijdag 12 februari 2027
Warmetruiendag 2028 Vrijdag 11 februari 2028
Warmetruiendag 2029 Vrijdag 9 februari 2029
Warmetruiendag 2030 Vrijdag 8 februari 2030
Warmetruiendag 2031 Vrijdag 14 februari 2031

Maak elke dag Warmetruiendag

Naast het aantrekken van een lekkere warme trui op Warmetruiendag kun je nog veel meer aan energiebesparing doen. En nee, dan hebben we het niet over het aantrekken van warme sokken. Of je nu thuis werkt of op kantoor, check de tips en ontdek hoe je energie bespaart tijdens je werkdag.

6 tips voor energie besparen tijdens het werk

  1. Gebruik energiezuinige verlichting. Vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-verlichting. LED-lampen verbruiken namelijk een stuk minder energie en gaan langer mee.
  2. Zet apparaten uit als ze niet worden gebruikt. Laat jij jouw computer altijd in stand-by modus? Zonde! Dit zijn echte energiesluipers. Zet jouw apparaten dus gewoon uit wanneer je ze niet gebruikt.
  3. Alles op energiebesparingsmodus. Zet je apparaten op energiebesparingsmodus. Zo ben je goed bezig voor milieu en het is ook nog eens goed voor je batterij.
  4. Zet de verwarming een graad lager. Ook na Warmetruiendag mag je verwarming wel een tandje lager. Draag daarom vaker een warme trui en zet die verwarming maar uit.
  5. Isoleer ramen en deuren. Minder warmte kwijt = meer energiebesparing. Investeren in isoleren is daarom een goed idee.
  6. Gebruik natuurlijk licht. Gordijnen open, lampen uit. Goed voor je vitamine D én ook nog eens de zon op je gezicht terwijl je lekker aan de bak bent.

Je ziet het: Warmetruiendag is meer dan alleen het aantrekken van een vrolijke trui. Al is er stiekem wel een dag waarop het aantrekken van een trui puur voor de lol is, namelijk op Foute Kersttruiendag. En er zijn nog veel meer highlights die het werkplezier op jouw werk boosten, zoals het vieren van Sinterklaas met je team of het schrijven van een kaart aan je favoriete collega op Valentijnsdag.

Key takeaways

  • Warmetruiendag is elk jaar op de tweede vrijdag in februari.
  • Op deze dag trekken jij en je collega’s een dikke trui aan om een dag lang energie te besparen en stil te staan bij het klimaat.
  • Je kunt nog veel meer doen om energie te besparen op jouw werkplek, in dit artikel lees je onze tips.

Check onze vacatures





Dagen

Uur

Min.

Sec.

Veelgestelde vragen

  • Waarom Warmetruiendag?

  • Warmetruiendag wordt elk jaar op de tweede vrijdag van februari georganiseerd door Klimaatverbond Nederland. Op deze dag trekken mensen een warme trui aan om energie te besparen.

  • Wat kun je nog meer doen op Warmetruiendag?

  • Je kunt meer doen dan alleen een dikke trui aantrekken om op deze dag energie te besparen. Denk aan ramen en deuren isoleren, energiezuinige verlichting gebruiken en je apparaten op een energiebesparende modus zetten.