Werkgeversaansprakelijkheid

Is er een ongeluk gebeurd op de werkvloer? In Nederland ben je daar als werkgever negen van de tien keer verantwoordelijk voor. Dit heet werkgeversaansprakelijkheid. Da’s op zich niet verkeerd natuurlijk, want je werknemers zijn daardoor goed beschermd. Voor jou is het daarom des te belangrijker dat je je aan je zorgplicht houdt als werkgever. Benieuwd wat dat precies is? Of wil je weten welke vormen van werkgeversaansprakelijkheid er zijn? Lees dan mee, want alle ins en outs over de aansprakelijkheid van de werkgever komen aan bod.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is werkgeversaansprakelijkheid?

Werkgeversaansprakelijkheid is de verantwoordelijkheid van werkgevers voor schade of letsel die werknemers oplopen op het werk. Ook incidenten tijdens bedrijfsuitjes en reizen onder werktijd kunnen hieronder vallen, net als schade veroorzaakt door een werknemer aan derden. De aansprakelijkheid van werkgevers is vastgelegd in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek en wordt verder uitgewerkt in de Arbowet. Hierin staat dat werkgevers moeten zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving en passende arbeidsomstandigheden. Dit is de zorgplicht van de werkgever. Lijdt een werknemer toch schade of loopt ie letsel op tijdens het werk vanwege gebrek aan veiligheid of slechte arbeidsomstandigheden? Dan kun je hier als werkgever aansprakelijk voor worden gesteld.

Wat er gebeurt als je als werkgever aansprakelijk wordt gesteld voor schade van de werknemer? Dan moet je vaak in ieder geval maatregelen nemen om te voorkomen dat het incident weer plaatsvindt. Dat past bij het doel van de wet: werknemers beschermen en risico’s minimaliseren. Afhankelijk van wat er is gebeurd, moet je bijvoorbeeld ook een schadevergoeding betalen of medische kosten vergoeden.

Wat is de zorgplicht van de werkgever?

We noemden ’m al even: de zorgplicht van de werkgever. Die plicht houdt in dat je als werkgever alles moet doen om werknemers een veilige werkplek te garanderen. Doe je dat niet en lijdt een werknemer daardoor schade, dan kun je daar aansprakelijk voor worden gehouden. De zorgplicht en werkgeversaansprakelijkheid hangen dus nauw samen. Maar wat wordt er precies van werkgevers verwacht op dit gebied? Denk aan het volgende:

  • Veilige werkomgeving. Als werkgever moet je ervoor zorgen dat de werkplekken en de gebruikte apparatuur veilig zijn. Voer daarom bijvoorbeeld regelmatig onderhoud uit aan machines en bied je personeel beschermende kleding aan als dat nodig is voor de job.
  • Instructies en voorlichting. Het is belangrijk dat je je werknemers goed uitlegt hoe bepaalde apparatuur werkt en welke veiligheidsmaatregelen ze moeten nemen. Informeer ze ook over de mogelijke risico’s die verbonden zijn aan het werk, zodat ze gevaren kunnen vermijden.
  • Toezicht en controle. Het is jouw taak als werkgever om toezicht te houden op de arbeidsomstandigheden en ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de veiligheidsvoorschriften houdt. Check dit dus zo nu en dan.
  • Preventieve maatregelen. Voorkomen is beter dan … Juist. Neem preventieve maatregelen om mogelijke gevaren zoveel mogelijk te minimaliseren.
  • Algehele welzijn. Je zorgplicht als werkgever gaat niet alleen over de fysieke veiligheid van je werknemers, maar over het algehele welzijn. Zorg er daarom bijvoorbeeld voor dat de werktijden oké zijn, bied voldoende rustmomenten aan en geef je personeel de juiste ondersteuning op het werk.

Vormen van werkgeversaansprakelijkheid

Werkgeversaansprakelijkheid bestaat in verschillende vormen. Wanneer ligt de aansprakelijkheid bij jou als werkgever en wat betekent dit dan?

Aansprakelijkheid bij bedrijfsongeval

Bij een bedrijfsongeval ligt de aansprakelijkheid bijna altijd bij jou als werkgever. Jij bent namelijk verantwoordelijk voor eventuele schade die een werknemer oploopt bij de uitoefening van de werkzaamheden. Dit is niet het geval wanneer een medewerker opzettelijk of onoverzichtelijk heeft gehandeld, maar zie dat maar eens te bewijzen.

Voorbeelden van deze situatie? Denk aan een ongeval dat plaatsvindt met een machine op de werkvloer. Of een chauffeur die betrokken raakt bij een verkeersongeluk. In dit soort gevallen word je als werkgever aansprakelijk gesteld voor de schade die de werknemer lijdt als gevolg van het ongeval. Je moet dan aan de slag met een verbeterplan en je betaalt mogelijk een schadevergoeding.

Aansprakelijkheid bij beroepsziekte

Ook wanneer een van je werknemers een beroepsziekte krijgt, ben je daar als werkgever vaak verantwoordelijk voor. Een beroepsziekte is een ziekte die in verband staat met het werk. Denk aan een werknemer die ziek wordt vanwege de schadelijke stoffen waarmee die werkt. Er is sprake van werkgeversaansprakelijkheid wanneer je niet genoeg hebt gedaan om deze gezondheidsproblemen te voorkomen.

Er zijn ook werknemers die psychische of mentale klachten oplopen op hun werk. Denk aan een burn-out. Of je daar als werkgever aansprakelijk voor bent, hangt af van de situatie. Je werknemer moet dan aantonen dat je nalatig bent geweest en bijvoorbeeld niks hebt gedaan om een te hoge werkdruk te voorkomen of verminderen. Daarbij moeten ze bewijzen dat de klachten niet zijn ontstaan vanwege hun privéomstandigheden.

Derdenaansprakelijkheid

Je kunt als werkgever ook aansprakelijk worden gesteld voor schade die een van je werknemers heeft veroorzaakt aan een derde partij. Bijvoorbeeld als je werknemer tijdens het werk een ongeval veroorzaakt waarbij iemand van buiten het bedrijf is betrokken. Je bent als werkgever dan dus verantwoordelijk voor de schade die je werknemer (onbewust) bij iemand anders heeft aangericht.

Afdekken werkgeversaansprakelijkheid: 8 tips

Een ongeluk zit in een klein hoekje, en wanneer het misgaat kun je als werkgever maar beter je verantwoordelijkheid nemen. Maar het liefst beperk je de schade natuurlijk zoveel mogelijk. Hoe? We hebben een paar goede tips voor je om de werkgeversaansprakelijkheid af te dekken.

  1. Investeer in een veilige werkomgeving en apparatuur van goede kwaliteit. Daarmee verminder je de kans op bedrijfsongevallen.
  2. Besteed aandacht aan je veiligheidsbeleid voor op de werkvloer. Vermeld hierin de verantwoordelijkheden en procedures, zodat die duidelijk zijn voor zowel de werknemers als het management.
  3. Geef instructies of organiseer trainingen voor werknemers over veilig werken.
  4. Monitor de veiligheid op de werkplek continu, zodat je snel kunt ingrijpen wanneer er risico’s ontstaan.
  5. Blijf op de hoogte van de laatste wettelijke verplichtingen en zorg ervoor dat je organisatie hier altijd aan voldoet.
  6. Sluit een aansprakelijkheidsverzekering af als werkgever om risico’s af te dekken. Daarmee voorkom je natuurlijk geen letsel, maar zo beperk je in ieder geval de financiële risico’s voor je organisatie.
  7. Stel een preventiemedewerker aan die zich inzet om bedrijfsongevallen en verzuim binnen de organisatie te voorkomen.
  8. Stel een overeenkomst op met je werknemers over de aansprakelijkheid voor schade in specifieke situaties. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je straks moet opdraaien voor verkeersboetes waar werknemers zelf verantwoordelijk voor zijn.

 

Young Magazine

Key takeaways

  • Werkgeversaansprakelijkheid is de verantwoordelijkheid van werkgevers voor schade of letsel van werknemers die ontstaat tijdens het werk.
  • Werkgevers moeten zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving en passende arbeidsomstandigheden. Dit is de zorgplicht van de werkgever.
  • Deze plicht is vastgelegd in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek en in de Arbowet.
  • Er zijn verschillende vormen van werkgeversaansprakelijkheid: aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval, bij een bedrijfsziekte en derdenaansprakelijkheid.
  • Om je aansprakelijkheid als werkgever af te dekken, kun je verschillende dingen doen. Sluit een aansprakelijkheidsverzekering voor werkgevers af om de financiële schade te beperken.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat valt er onder werkgeversaansprakelijkheid?

  • Hieronder vallen schade en letsel die werknemers oplopen tijdens het doen van hun werkzaamheden. Denk aan bedrijfsongevallen, beroepsziekten en schade die werknemers veroorzaken aan derden.

  • Hoe ver gaat de zorgplicht van de werkgever?

  • De zorgplicht van de werkgever gaat ver. Werknemers worden goed beschermd en er wordt al snel aangenomen dat je als werkgever aansprakelijk bent. Reden te meer om alles op alles te zetten om ongevallen te voorkomen en goed voor je medewerkers te zorgen.

  • Mijn werknemer heeft een burn-out. Ben ik als werkgever aansprakelijk?

  • Dat zou kunnen. Als werknemer ben je namelijk verantwoordelijk voor de fysieke én mentale gezondheid van je medewerkers. De werknemer moet wel kunnen aantonen dat je je niet aan de zorgplicht hebt gehouden en dat de klachten niet door privéomstandigheden zijn ontstaan.

Alles over de Arbowet