Internationale Vrouwendag

08 maart 2024

Eén wereld, duizend vrouwen: Internationale Vrouwendag staat in het teken van de powerwomen in onze samenleving. De moeders die elke dag opstaan voor hun kinderen. De grootmoeders die hun dochters groot zien worden. En de demonstranten, vrouw én man, die strijden om gelijke rechten. Een belangrijke dag, waar we allemaal even stil bij moeten staan. Lees hier alles over de Dag van de Vrouw, van de betekenis tot de redenen waarom deze feestdag bestaat. Who run the world? Girls.

Wat is Internationale Vrouwendag?

Internationale Vrouwendag is een wereldwijde feestdag waarop vrouwen en al hun successen in het spotlicht staan. Kiesrecht, abortusrecht en het recht om te werken zijn een paar voorbeelden van hun prestaties door de jaren heen. Maar tegelijkertijd werpen we op de Dag van de Vrouw een blik op de vrouwen in landen waar de kloof tussen man en vrouw nog wagenwijd openligt. Waar vrouwen nog steeds met systematische onderdrukking te maken hebben. Het is dan misschien niet meer het jaar 1900, maar we zijn er helaas nog niet.

Hoe is Internationale Vrouwendag eigenlijk ontstaan? Op 8 maart 1908 was er een massale staking in Chicago en New York. Vrouwen in de textiel- en kledingindustrie vochten voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. Twee jaar later, in 1910 in Kopenhagen, riep de internationale vrouwenconferentie de Dag van de Vrouw uit.

Waarom bestaat Internationale Vrouwendag?

De Dag van de Vrouw bestaat niet voor niets, wat je misschien hierboven al las. Korte geschiedenisles: in 1908 was het leven van een vrouw al helemaal voor haar uitgestippeld. Het ging van trouwen naar zwanger worden, en van zwanger worden naar zorgen voor de kinderen en het huishouden. Vrouwen mochten niet werken, stemmen, studeren, een eigen rekening openen, astronaut worden en een broek dragen. Uiteindelijk hadden vrouwen er genoeg van en kwamen ze voor hun rechten op. En dat leidde tot veel goeds.

Tegenwoordig hebben vrouwen op papier dezelfde rechten als mannen. Maar genderongelijkheid bestaat nog steeds, naast allerlei sociale, economische, culturele en politieke pijnpunten voor vrouwen. Namelijk:

  • De loonkloof tussen man en vrouw is a real thing. Volgens WOMEN Inc. is er een loonkloof van 13% tussen man en vrouw. En nee, die kloof ontstaat niet alleen doordat vrouwen zogenaamd vaker parttime werken.
  • Te veel vrouwen in de wereld worden nog steeds onderdrukt. Denk aan situaties als kindhuwelijken, een kiesverbod, sterilisaties en niet naar school mogen gaan.
  • Vrouwen zijn te vaak het slachtoffer van (huiselijk) geweld, discriminatie, seksuele intimidatie, verkrachting en moord.
  • Politieke partijen zijn het niet eens over het abortusrecht, iets wat eigenlijk alleen zwangeren (voornamelijk vrouwen), aangaat.
  • Genderrollen zijn anno vaak nog steeds ouderwets. Denk aan de verwachting dat de vrouw alles in het huishouden moet regelen. Of dat vrachtwagenchauffeur een mannenberoep is.
  • Vrouwen voelen zich vaak niet veilig om alleen 's avonds op straat te lopen.

Reken dus maar dat de Wereld Vrouwendag broodnodig is. Geef de vrouwen in je omgeving dus even een dikke knuffel, een bos bloemen of een lekker wijntje (bier mag ook).

Wanneer is Internationale Vrouwendag?

Oké, maar wanneer mag je officieel de belangrijke vrouwen in je leven met bloemen bestrooien? Altijd natuurlijk, maar op 8 maart is de Internationale Vrouwendag. Het is geen officiële feestdag in Nederland, dus je bent dan niet vrij. Wel wordt deze dag uitvoerig gevierd in Amsterdam en andere steden. In landen als Argentinië, Italië, Armenië, Nepal, Oeganda en Vietnam is het wel een officiële feestdag en in sommige Europese steden krijgen vrouwen zelfs vrij. Wist je bijvoorbeeld dat sinds 2019 de Internationale Vrouwendag een vaste vrije dag is in Berlijn?

Maar goed, vrije dagen terzijde, het belangrijkste is dit: sta eens stil bij Internationale Vrouwendag en denk kritisch na over de plek van vrouwen op de werkvloer. Luister naar hun stemmen, versterk hun woorden en geef ze door aan de mensen om je heen. Want alleen samen maken we een einde aan genderongelijkheid.

Key takeaways

  • Op Internationale Vrouwendag vieren we de prestaties van vrouwen wereldwijd en kijken we naar de issues die vandaag de dag nog bestaan.
  • De Dag van de Vrouw ontstond in 1908, toen vrouwen protesteerden voor hun rechten.
  • Hoewel vrouwen op papier dezelfde rechten hebben als mannen, blijft genderongelijkheid bestaan. Dit zie je terug op verschillende plekken in de wereld.
  • Vrouwen hebben onder andere te maken met de loonkloof, een verhoogd risico op seksueel geweld en de continue discussie rondom abortus en genderrollen.
  • Internationale Vrouwendag valt op 8 maart en wordt wereldwijd erkend, maar het is geen officiële feestdag in Nederland.

Veelgestelde vragen

  • Wat wordt er gevierd op Internationale Vrouwendag?

  • Op 8 maart, dus Internationale Vrouwendag, vieren we de onafhankelijkheid van vrouwen en de successen die zij hebben geboekt op het gebied van vrouwenrechten.

  • Wat is het doel van Internationale Vrouwendag?

  • Het doel van Internationale Vrouwendag is om aandacht te vragen voor belangrijke problemen waar vrouwen vandaag de dag mee dealen. Denk aan de loonkloof tussen man en vrouw en traditionele genderrollen.

  • Is er ook een mannendag?

  • Jazeker, we mogen de mannen natuurlijk niet vergeten. Vind alle info in ons artikel over de Internationale Mannendag.