Persoonlijk ontwikkelingsplan

De zin 'Maak een persoonlijk ontwikkelingsplan' klinkt vast niet onbekend. Het wordt door zowel mentoren als werkcoaches naar je hoofd geslingerd. Da's niet voor niets: het is namelijk slim om op de een of andere manier je persoonlijke doelen vast te leggen. En wist je dat dat niet lang hoeft te duren? Maar misschien weet je nog niet hoe je een ijzersterk persoonlijk ontwikkelplan (POP) in elkaar knutselt. Geen zorgen, wij zochten alles uit. Lees snel verder, dan schrijf je binnen de kortste keren een POP waar je u tegen zegt.

Wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)?

Laten we even haarfijn uitleggen wat een persoonlijk ontwikkelingsplan of personal development plan is. Dit is een plan waarin je schrijft wat je wilt bereiken op werk of tijdens je stage. Denk aan een nieuwe programmeertaal leren of goed worden in presenteren. Maar voor je aan deze leerdoelen gaat werken, is het slim om te kijken wat je wel en niet kan. Daarom noem je in een POP je sterke en zwakke punten. En hoe wil je precies die nieuwe programmeertaal leren? Met het boek HTML en CSS voor Dummies of ga je liever voor een cursus?

Je merkt het, met een persoonlijk ontwikkelingsplan maak je je doelen duidelijk en haalbaar. En het wordt nog helderder als je je POP bespreekt met je manager, mentor of werkcoach. Dat is sowieso een slim idee, want zij kunnen je als geen ander helpen bij het bereiken van je doelen. Gis dus niet langer in het donker en maak alvast een persoonlijk ontwikkelingsplan. Verderop leren we je hoe.

Hoe maak ik een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Pak alvast pen en papier of open een Word- of Excel-document. Het is tijd om jouw persoonlijk ontwikkelingsplan te maken. Maar waar begin je precies? Maak het niet al te diep en volg het onderstaande stappenplan. Een POP bestaat namelijk altijd uit dezelfde onderdelen: je sterke en zwakke punten, wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. Ergens tussenin gebruik je de SMART-methode om je leerdoelen duidelijk te maken, maar daarover zo meer.

1. Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Kijk voor je beslist welke kant je op wilt hoe je er nu voor staat. Denk aan welke eigenschappen jou uniek maken. Waar blink jij in uit en welke kwaliteiten hebben nog wat werk nodig? Misschien ben je wel technisch aangelegd, maar struggle je met creativiteit. Of je bent een pro in praten, maar minder goed in presenteren. Leg dit allemaal vast of maak er een persoonlijke SWOT-analyse van. Zo weet je je startpunt en staat dat alvast in je persoonlijk ontwikkelingsplan.

2. Waar wil je naartoe?

Ook belangrijk voor in je persoonlijk ontwikkelingsplan: het bepalen van je doel. Welke richting wil je op in de toekomst? Voor je een existentiële crisis krijgt: dit hoeft geen levensdoel te zijn of een kinderdroom die je waar wilt maken. Het kan zo simpel zijn als leren hoe je een goede e-mail schrijft en zo complex als jezelf afvragen hoe je CEO wordt. En ben je stagiair, dan kun je alvast nadenken over welke job je later wilt en welke leerdoelen je wilt bereiken. Genoeg dingen om over na te denken, dus.

3. Hoe ga ik mijn doel bereiken?

Je doel bereikt zichzelf niet, dus wat ga je doen om je goals te behalen? Denk goed na over de stappen die je moet nemen en zet ze in je persoonlijk ontwikkelingsplan. Je uiteindelijke doel schrijf je vervolgens uit via de SMART-methode. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Deze methode is perfect als je je goals nog niet helder op papier hebt. Maar hoe maak je de doelen dan SMART? Simpel, je stelt je doelen op aan de hand van de vijf punten. Stel, je wilt werken aan je presentatie skills. Dit maak je op de volgende manier SMART:

Specifiek. Ik wil mijn angst voor presenteren overwinnen en zelfverzekerd worden in het geven van presentaties aan een groep van 50 collega's.

Meetbaar. Ik ga gedurende twee maanden een online e-learningprogramma volgen om mijn presentatievaardigheden te verbeteren, waarbij ik wekelijks minstens twee keer voor een kleine groep oefen en feedback verzamel.

Acceptabel. Ik maak tijd vrij in mijn agenda voor het volgen van een e-learning over faalangst en indien nodig zoek ik ondersteuning bij collega's of een coach om mijn doel te bereiken.

Realistisch. Ik heb al ervaring met het geven van kleine presentaties en ik heb toegang tot trainingsmiddelen die specifiek gericht zijn op het overwinnen van presentatieangst en het verbeteren van spreekvaardigheid.

Tijdsgebonden. Binnen twee maanden, van 1 juni tot 1 augustus, zal ik mijn presentatievaardigheden verbeteren, zodat ik vol vertrouwen een presentatie kan geven aan een groep van 50 collega's.

Persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld met SMART

Snap je hoe je een persoonlijk ontwikkelingsplan kunt opstellen? Laten we het nu visueel maken, dan krijg je er een nóg beter beeld van. Hieronder vind je een persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld mét SMART-doelen.

Document volgt

Persoonlijk ontwikkelingsplan template

Klaar om de handen uit de mouwen te steken? Het is nu aan jou om je eigen POP te maken. Met het onderstaande formulier zet je zo je eigen persoonlijk ontwikkelingsplan in elkaar. Makkelijker kan bijna niet…

Document volgt

Key takeaways

  • Een persoonlijk ontwikkelingsplan, ook wel POP of personal development plan, is een plan waarin je beschrijft welke doelen je wilt bereiken op je werk.
  • In een POP staat wat je sterke en zwakke punten zijn, wat je uiteindelijk wilt bereiken en hoe je dat aanpakt. Je uiteindelijke doelen formuleer je dan als SMART-doel.
  • In dit artikel vind je zowel een voorbeeld van een persoonlijk ontwikkelingsplan als een template dat je zelf kunt invullen.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat is een persoonlijk ontwikkelplan?

  • Een POP, oftewel een persoonlijk ontwikkelingsplan, is een plan dat jou helpt om beter te worden in je werk. In het plan noteer je doelen die je wilt bereiken. Vervolgens werk je daarvoor een stappenplan uit.

  • Hoe maak ik een persoonlijk ontwikkelingsplan?

  • In een POP beschrijf je je sterke en zwakke punten. Aan de hand van die punten noteer je doelen en wat je gaat doen om deze doelen te bereiken. Nog niet helemaal duidelijk hoe je een persoonlijk ontwikkelingsplan kunt maken? Het voorbeeld in dit artikel helpt je verder.

  • Waar vind ik een POP-formulier voorbeeld?

  • It’s your lucky day. In dit artikel vind je namelijk een voorbeeld van een persoonlijk ontwikkelingsplan. En dat is nog niet alles: we hebben ook een template waarmee jij je eigen doelen in een handomdraai op papier zet.