Verzuimpercentage berekenen

Op deze pagina leer je hoe je het verzuimpercentage moet berekenen. Of je nu een doorgewinterde manager bent of nieuw in de wereld van HR, het begrijpen van je verzuimpercentage is key voor een gezonde organisatie. Het is namelijk niet zomaar een getalletje op papier, maar het vertelt je een hoop over hoe het gaat met je team. Wij hebben de formule en voorbeelden voor je klaarstaan. Rekenmachine in de aanslag? Notitieblokje bij de hand? Verzuimpercentage berekenen, here we go.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Waarom verzuim­percentage berekenen?

Wil je het ziekteverzuim in jouw organisatie meten? Dan kom je al snel uit bij het verzuimpercentage berekenen. Je berekent dan een cijfer dat de verhouding weergeeft tussen het aantal werknemers dat ziek is en je totale aantal werknemers. Dat is het actuele percentage. Daarnaast kun je ook het gemiddelde verzuimpercentage berekenen. Dan geldt het getal voor een bepaalde periode, zoals een maand of een jaar.

Gebruik het verzuimpercentage voor onder andere:

  • Je eigen inzicht. Check bijvoorbeeld of je verzuimbeleid goed werkt en neem maatregelen als het percentage stijgt. Misschien moet je de bedrijfscultuur eens goed onder de loep nemen of workshops over stressmanagement geven om het verzuim te verlagen.
  • Budgetplanning. Een hoger verzuimpercentage betekent extra verzuimkosten, zoals vervanging inhuren of overuren van andere werknemers uitbetalen. Door je verzuimpercentage te berekenen komen deze kosten niet onverwachts.
  • Teammanagement. Als bepaalde teams of afdelingen een hoger verzuimpercentage hebben, zijn er misschien problemen binnen die teams. Check of er behoefte is aan extra teambuilding of andere aanpassingen.
  • Verzuimverzekering. Het verzuimpercentage in jouw bedrijf speelt een belangrijke rol in het bepalen van de premie voor je verzuimverzekering. Verzekeraars kijken namelijk naar het gemiddelde ziekteverzuim binnen jouw organisatie over een aantal voorgaande jaren om de hoogte van de premie vast te stellen. Hoe lager je verzuimpercentage, hoe gunstiger dat is voor de kosten van je verzuimverzekering.

Ziekteverzuim berekenen formule

Eigenlijk klinkt het verzuimpercentage berekenen moeilijker dan het is. Je hoeft voor het actuele verzuimpercentage namelijk maar twee dingen te weten:

  1. aantal zieke werknemers
  2. totaal aantal werknemers in je organisatie

Je deelt het aantal zieke werknemers door het totaal aantal werknemers. Daarna vermenigvuldig je dit met 100.

Actuele verzuimpercentage = zieke werknemers : totaal werknemers × 100

Wil de verzuimcijfers over een bepaalde periode berekenen? Dan moet je dit weten:

  1. aantal verzuimde kalender- of werkdagen in de periode
  2. totaal aantal werknemers in je organisatie
  3. totaal aantal kalender- of werkdagen in de periode

De formule om het ziekteverzuim te berekenen is dan als volgt:

Gemiddeld verzuimpercentage = aantal verzuimde kalender- of werkdagenaantal medewerkers : totaal aantal kalender- of werkdagen × 100

Heads up: in deze berekeningen houden we geen rekening met medewerkers die parttime werken. Waarom? Het is een vereenvoudiging om de basis van het berekenen van verzuimpercentages duidelijk te maken. Om dit ook inzichtelijk te maken, pas je bijvoorbeeld de dagen aan naar de werkuren van je medewerkers.

Verzuim­percentage berekenen voorbeeld

Hoe gebruik je deze formules om het verzuimpercentage te berekenen? Voorbeelden uit de praktijk laten dat het beste zien. Check ze hier:

Actuele verzuimpercentage berekenen voorbeeld

Stel je voor dat je een organisatie hebt met 80 werknemers. Er zijn 6 werknemers ziek.

Actuele verzuimpercentage= 6/80×100=7,5%

Dus, het actuele verzuimpercentage is 7,5%.

Gemiddeld verzuimpercentage berekenen voorbeeld

De berekening hierboven is wel erg simpel. Laten we een wat realistischer voorbeeld nemen om te laten zien hoe je het gemiddelde ziekteverzuimpercentage kunt berekenen over een bepaalde periode.

Stel, je hebt een organisatie met 150 werknemers. In de loop van het jaar waren er verschillende gevallen van ziekteverzuim, in totaal 1.200 verzuimde werkdagen. Je wilt het verzuimpercentage over een heel jaar berekenen. Het was geen schrikkeljaar met 52 weken en 5 werkdagen per week, in totaal zijn dat 260 werkdagen. De 10 feestdagen die vallen op een doordeweekse dag tel je niet mee. Dus, het totaal aantal werkdagen in het jaar is 250.

Dit is dus de info die je hebt:

  1. aantal verzuimde werkdagen: 1.200
  2. totaal aantal werknemers in je organisatie: 150
  3. totaal aantal werkdagen: 250

Laten we nu het gemiddeld verzuimpercentage over een jaar berekenen.

Gemiddeld verzuimpercentage: 1200/150×250 x 100 = 3,2%

Het gemiddelde verzuimpercentage voor jouw organisatie, is in dit voorbeeld 3,2%.

Young Magazine

Key takeaways

  • Met het verzuimpercentage maak je inzichtelijk hoeveel verzuim er is in jouw organisatie.
  • Met onze formules kun je het actuele verzuimpercentage en het gemiddelde verzuimpercentage over een jaar berekenen. En pak onze voorbeelden erbij om te zien hoe je deze formules in de praktijk gebruikt.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is absenteïsme berekenen?

  • Absenteïsme berekenen is hetzelfde als het verzuimpercentage berekenen. Check onze formules en voorbeelden om te zien hoe je dit doet.

  • Moet ik rekenen met werkdagen of kalenderdagen?

  • Dat maakt niet zoveel uit, want er zit maar een klein verschil in de uitkomsten. Gebruik in ieder geval altijd dezelfde methode. Zo kun je de verzuimpercentages goed met elkaar vergelijken.

  • Kan ik ook het verzuimpercentage per medewerker berekenen?

  • Jazeker. Om het verzuimpercentage voor één medewerker uit te rekenen, deel je de dagen dat diegene ziek was door het aantal dagen dat ie had moeten werken. Dat vermenigvuldig je dan weer met 100.

Alles over verzuim